Smaker å vende tilbake til

Det beste skussmålet man kan gi til en restaurant, er å stadig vende tilbake. Stamgjestene på spisestedene i Bjørvika gir deg sine anbefalinger.

Fotograf og kunstner Dag Alveng har atelier i Bispegata, og stiller ut kunsten sin på Shoot Gallery rett bortenfor STOCK. Alveng er å finne i restauranten som tilbyr ujålete kvalitetsmat laget fra bunnen av omlag en gang i uken. Et av hans kunstverk kan du se hver dag fra bord nr. 21.

– Dette er Alveng bordet, bildet mitt henger på veggen rett bak oss, forteller Alveng.

– Elsker forrettene

Det er ikke bare Alvengs kunst som er å finne på veggene. STOCK har liggende en liste over de ulike kunstnerne som står bak bildene du kan beundre i restauranten.

– Det er veldig bra kunst på STOCK, og kunstnerne er sikkert stamgjester her alle sammen!, utbryter Alveng. Han får servert en av STOCKs signaturretter, Østers naturell fra Bretagne. Ved siden av heller en blid servitør opp et glass musserende. Det er ingen tvil om hva Alvengs favoritter på menyen er.

– Jeg elsker forrettene her! Jeg bestiller ofte to eller tre forretter. Østersene er fantastisk, jeg spiser de og sjøkrepsen fast.

Når han får spørsmålet om hva som gjør at han velger å spise på nettopp STOCK, er det heller ingen tvil.

– Det er følelsen av å ha sitt eget sted. Det er god mat, god vin og god service. Hva mer kan man ønske seg?

Stamgjestenes restaurantanbefalinger

Vaaghals: Rause mesterkokker

Sidsel Wathne Høgestøl har akkurat spist lunsj på Vaaghals med kollegaene sine, ved deres faste bord i kroken nærmest kjøkkenet.

– Jeg spiser her veldig ofte, vi har en lunsjavtale med Vaaghals, noe som er veldig luksus. Om du har et møte, så passer du på at du er tilbake til lunsj. Den vil du ikke gå glipp av!, sier Høgestøl med begeistring. Hun jobber i Nordic Guarantee som holder til i overetasjen til Vaaghals.

Får oppskriftstips fra kjøkkensjefen

I tillegg til maten er noe av det hun setter mest pris på kokkenes vilje til å dele kunnskap.

– Jeg er veldig glad i å lage mat på fritiden. De på kjøkkenet er fantastiske, og gir meg masse tips. I julen skulle jeg lage ribbe, og vi snakket nesten hele desember om hvordan jeg kunne gjøre det på en best mulig måte. Da ble det ribbe på Vaaghals-vis, og jeg fikk høre at det var den beste jeg noensinne hadde laget. Det er veldig hyggelig at de er så rause, og har en tydelig kjærlighet til faget. Kjøkkensjefen har til og med gitt meg telefonnummeret sitt, og sagt at jeg kan ringe når som helst om jeg lurer på noe.

Stamgjestenes restaurantanbefalinger

Nodee: Har spist fast her i ti år

Privatpraktiserende tannlege, Martin Hoftvedt har vært en hyppig gjest hos Nodee de siste ti årene.

– Jeg var mye på gamle Nodee som holdt til på Majorstua. Da de flyttet hit, fulgte jeg med fordi jeg liker restauranten. Om man regner med den gamle Nodee, har jeg vært fast gjest her de siste ti årene, forteller Hoftvedt.

Lar kjøkkenet avgjøre

Han hilser vennskapelig på en av kokkene.

– Her er det akkurat det samme personalet, mer eller mindre som på gamle Nodee. Samme kokken, han som jeg hilste på nå, mange av de samme servitørene og samme daglig leder, fortsetter han.

– Hva er favoritten på menyen?

– Jeg pleier alltid bare å be om en meny hvor de setter sammen litt forskjellige retter. Noen ganger er det litt à la det de har på menyen. Andre ganger så er det noe ekstra, spesielle greier de har på kjøkkenet den dagen, eller noe som er spesielt ferskt. Jeg er ikke noe mat- og vinekspert, langt der i fra, men jeg synes det er gøy å teste ut litt. Jeg spiser også stort sett det meste. Det er ikke mye jeg ikke liker, så det er jo så klart en fordel.

Stamgjestenes restaurantanbefalinger

Bun's Burger Bar: – Byens beste burgere

På Bun’s Burger Bar på Sørenga skåler kameratene og nesten-naboene Eirik Kollerøy og Johan Karlsson med fredagspilsen og bestiller hver sin burger.

– Jeg prøver noe nytt i dag, og tar en Truffle Hog, sier Karlsson til servitøren. Kollerøy som allerede har bestilt velger å endre bestillingen sin i siste liten.

– Jeg tar en annen i dag jeg også, nå har jeg spist The Old West så mye i det siste. Skal vi se, da tar jeg Widowmaker i dag, jeg.

– Samfunnshuset på Sørenga

De bor begge på Sørenga, og er trofaste gjester på Bun’s Burger Bar i hverandres og andres lag.

– Det er nesten sånn at jeg vil si at det er samfunnshuset på Sørenga. Det er et sted hvor mange naboer pleier å møtes.» sier Kollerøy.

– Jeg er her med både naboer, venner og familie. Det er som en utvidet del av kjøkkenet, legger Karlsson til. De er begge to enige i at det er her man finner byens beste burgere.

– Helt objektivt så har de byens beste burger, det er ingen andre som kan måle seg med Bun’s, fastslår Kollerøy.

– Anbefaler dere andre å dra hit?

– Nei, vi vil helst ha det for oss selv!» utbryter Kollerøy spøkefullt, og Karlsson fortsetter:

– Ja, og om vi ikke får ha det for oss selv så er det kjempegode burgere og supergod service!

Stamgjestenes restaurantanbefalinger

Åpent bakeri: Bakverk, kaffe og lunsj i solen

Solen lokker lunsjgjestene til uteserveringen ved Åpent bakeri. Helle Jakobsen har fått på sine røde solbriller og er klar til å innta lunsjen, ikke langt unna kontoret i Utdanningsdirektoratet.

– Én viktig grunn til at jeg kommer hit er at Åpent bakeri ligger i nærmiljøet for kontoret. Jeg var her første gang i går og spiste avokadosmørbrød. Det var skikkelig godt, så jeg måtte tilbake allerede i dag, sier Jakobsen.

Fremtidig stamgjest

På dag to falt valget på kyllingsalaten. Det nyter hun sammen med sin kusine Hanne Rekkedal, som kombinerer ærend i byen med familielunsj.

– Det er stas å komme hit på en hverdag og utforske området sier, Rekkdal, og får støtte av sin kusine:

– Vi flyttet hit med jobben i vinter, nå som det er sol er jeg i gang med å utforske spisestedene i området. Det er skikkelig deilig å sitte her ute og nyte en urban lunsj. Jeg kan fort bli en gjenganger her, sier Jakobsen.