Optimal plassutnyttelse

Gitte er interiørarkitekt og har 18-års erfaring fra eiendomsutviklingsbransjen. Hun har drevet sitt eget firma siden 2001, og gikk fra 2019 inn i partnerskap med Røisland & Co, og startet RCO interiørdesign der hun både jobber med eiendomsutvikling og private oppdrag. Om du har en større leilighet, har du mer frihet til å innrede som du vil. Gitte gir sine beste tips til å unngå at rommet føles flatt, og for å utnytte plassen på best mulig måte.

5 interiørtips til deg med større leilighet

1. Del leiligheten inn i soner

Større leiligheter har ofte stort kjøkken og stor stue som går i ett. Da er nøkkelen å skape tydelige avgrensede soner slik at rommet blir mer oversiktlig og funksjonelt. Bruk tepper, belysning og møbler for å skape grupperinger. Ram sofadelen inn med et teppe, og gjør det samme med spisesonen. Dette vil skape visuelle romdelere. Ulike farger kan også bidra til å definere de ulike sonene.

2. Plasser møbler mot midten av rommet

En vanlig feil mange gjør er å plassere alle møblene langs med veggene. I en større leilighet kan man eksperimentere mer med plasseringene. Høye møbler bør alltid plasseres mot vegg, men plasser gjerne sofaen litt ut fra veggen, eller midt i rommet. Dette skaper en mer oversiktlig stue og får rommet til å virke større. Tenk alltid en kombinasjon av tunge og lette møbler

3. Eksperimenter med farger og materialer

I motsetning til små leiligheter, kan du leke deg mer med farger i en større leilighet. Kombiner ulike farger, fargetoner og skap interessante kontraster i leiligheten din.
Variasjon i tekstur og overflater skaper dybde og vil gjøre rommet mer interessant. Tenk grovt og fint i kombinasjon – silke, lin og ull er vakkert sammen og skaper et spennende uttrykk. Den samme tanken kan man ha når man velger materialer. Bland betong, treverk og skinn, eller kombiner med messing og glass. Hovedtanken er å blande det grove med det fine, og det lette med det tunge. Slik skaper man interessante kontraster.

4. Få hotellfølelsen på soverommet

Har du stort soverom er det et godt utgangspunkt for å få hotellfølelsen hjemme. Innred med en stor seng med store puter og et flott hodegjerde på sengen. En polstret sengegavl gjør rommet lunere. Innred rommet symmetrisk, like nattbord på begge sider av sengen, lamper som henger fra tak over nattbordet og pynteputer i partall skaper et innbydende uttrykk. Kompletter det hele med et stort teppe og en tv-løsning innebygget i garderoben.

5. Belysning

For at et interiør skal fremstå innbydende er belysningen avgjørende.
Ulike rom krever ulik belysning. I stuen ønsker man seg som regel en hyggelig og intim stemning, mens på kjøkkenet har man behov for mer arbeidslys. En god huskeregel er at man aldri skal plassere spotter midt i rommet men bruke det til å lyssette veggene eller fremheve kunst eller andre gjenstander. I et stort rom kan man markere hjørner ved bruk av gulvlamper. Direkte belysning mot tak gir inntrykk av større takhøyde.