Fjordliv møter byliv

Fjordliv møter byliv langs havnepromenaden i Oslo. Bli kjent med det spennende nabolaget Bjørvika!

Start turen på SALT Art & Music

SALT er et kunstprosjekt på Langkaia i Oslo som samler musikk, mat, kunst og kultur rundt spektakulære trekonstruksjoner designet av Sami Rintala. Sett deg på brygga ved SALT og nyt utsikten av Operaen, sjekk ut kultur- og konsertprogrammet eller test ut en av de største saunaene i verden, Árdna, som rommer opptil 80 personer. I saunaen kan du bestille noe forfriskende i baren, titte ut mot fjorden i vinduet langs badstuveggen samtidig som du kanskje hører på live DJ-musikk.

Slukk kaffetørsten på et av serveringsstedene

I Bjørvika er det lagt stor vekt på en høy andel serveringssteder på gateplan. Her er det en mengde ulike restauranter og kafeer, som Åpent Bakeri, VIN vinbar, I Baren gastropub, Nodee, The Vandelay, Holzweilers Cafe Platz og mange flere.

Stasjonsallmenningen og Vannfontenen

Stasjonsallmenningen strekker seg fra fjorden, gjennom Bjørvika og Barcode og opp til Akrobaten bro som leder over Oslo S sine sporlinjer over til Grønland. Allmenningen er en viktig ferdselsåre for å knytte Grønland og Bjørvika sammen. Det 45 meter brede torget lengst syd, grenser mot fjorden og er et generøst og hyggelig byrom og møteplass som inviterer til byliv og en rekke ulike aktiviteter. Her finner du blant annet et stort lekestativ, og en populær fontene.

Fonteneanlegget på Stasjonsallmenningen består av 36 dyser som kan programmeres med ulike farger, høyde på vannspruten, rytme og tilpasses til musikk. Her kan du oppleve rytmisk vanndans og et vakkert lysshow. Fontenen er spesielt vakker om kvelden når det fargerike lyset kommer til sin fulle rett.

Kjøl deg ned med et bad på Operastranda eller Sørenga Sjøbad

På varme dager vrimler det av folk på populære Sørenga, som har blitt Oslofolkets favoritt på sommeren. Her kan du ta en forfriskende dukkert og det er barnebasseng, stupetårn og strand tilgjengelig. Operastranda åpnet sommeren 2021, og ble en publikumsmagnet fra dag 1.

Besøk Bjørvikas egen bybonde på Losæter

Losæter er en kulturinstitusjon i en av Bjørvikas allmenninger, like ved Middelalderparken og Sørenga. Den er dedikert til urbant jordbruk og er initiert og utviklet av kunstnergruppen Futurefarmers. Området har en åker med urkorn, levende matjord, pallerkarmer, grønnsaksbed, kompostering og et skulpturelt bakehus.

Kunst og kultur

Du har kanskje allerede sett Glasspyramidene utenfor DNB-bygget der du kan se ned på middelalderskipet Vaaghals; ett av flere skip som ble funnet under utbyggingen av Barcode, kunstbenker fra Jeppe Hein, sykkelstativene som lyser opp om kvelden, og vandret rundt på taket av Den Norske Opera & Ballett? Men hvem er menneskene som har gitt inspirasjon til disse kunst- og kulturbyggene, og hvorfor ligger Munchmuseet akkurat der det ligger?

Hvem var Kirsten Flagstad?
Du har kanskje sett statuen av Kirsten Flagstad utenfor operaen, eller hørt at plassen statuen står på er oppkalt etter henne, eller du kjenner igjen portrettet av henne fra de gamle 100-lappene? Men visste du at Kirsten Flagstad er en av Norges best kjente kvinner internasjonalt? Av mange blir hun fortsatt betraktet som verdens største sopran. Internasjonalt ble hun stjerne over natten da hun i 1935 debuterte på The Metropolitan Opera i New York der hun var engasjert frem til 1941.

Deichman

Biblioteketet skal holde fast ved Carl Deichmans tro på kunnskap og opplysning, og visjonen om «å bringe frem det beste i byen og dens innbyggere». Carl Deichman levde på 1700-tallet. Han var forretningsmann, kanselliråd og boksamler. Han bygde opp en samling på over 6000 bøker i løpet av livet sitt og like før han døde, i 1780, testamenterte han boksamlingen sin til Christiania by. Han ønsket at byens innbyggere endelig skulle få sitt første offentlige bibliotek. 12. januar 1785 åpnet Det Deichmanske Bibliotek dørene. Carl Deichmans opprinnelige samling er fremdeles intakt og kommer til å ligge godt bevart i det nye hovedbibliotekets kjeller.

Kunst til å ta og sitte på!

Mellom bygningene i Bispevika på Eufemias Plass finner du fire av Jeppe Heins velkjente kunstbenker som inngår i kunstprosjektet «Modified social benches». Ved første øyekast minner benkene mer om lekestativer enn benker, med uforutsigbare vinkler for å endre opplevelsen av å sitte. Dette inviterer til aktivitet og lek og som sosial møteplass. Som Jeppe Hein selv sier: Vennligst ta på og gå på kunsten! Benkene er en kombinasjon av kunstverk og funksjonelt objekt, og er lette å få øye på med sin karakteriske rød-orange farge. Hein liker at verkene hans skaper smil og latter, så på disse benkene er det lov å sitte, ligge, leke og le!

Midt i Skrik!
Før byggeprosessen av det nye Munchmuseet kom i gang var det store diskusjoner om hvor bygget skulle ligge. Til slutt landet valget på at man skulle legge «Munch midt i skrik». Munchs mest kjente motiv, Skrik fra 1893, er nemlig fra et inntrykk ved Ekebergskrenten der han har sett ut over Bjørvika, og malt den angstfylte karakteren mot Bjørvikas horisont i solnedgang. Det er ganske morsomt å tenke på at om Munch hadde malt Skrik i dag, så ville hans eget museum vært en del av motivet.

Sykkelstativet i Barcode

Området er godt tilrettelagt for sykkel. Parker med stil på de arkitekttegnede sykkelstativene i Barcode. Mellom to høye bygninger finner du en egen sykkelstripe, utstyrt med 52 sykkelstativer, tegnet av MAD Arkitekter. Stativene er stiliserte sykler i børstet stål, og skal symbolisere et eget felt i et sykkelritt.

Kunst og kultur i Bjørvika:

  • De 3 store: Munch, Deichman og Operaen.
  • Future Library kunstprosjekt på Deichmanske
  • Sykkelstripa med sykkelstativer
  • Kunstbenkene til Jeppe Hein
  • Statuen av Kirsten Flagstad
  • Kunsthall Oslo og en mengde gallerier
  • Mariakirken og Clemenskirkens ruiner
  • Saxegården
  • Glasspyramidene