Nyt fjordlivets gleder

I Bjørvika finner du alt du trenger for å nyte en avslappende eller aktiv sommerdag ved fjorden.

I den nyeste delen av Oslo sentrum, åpner et hav av sommerlige muligheter seg ved fjordkanten. Mange har allerede oppdaget de fantastiske bademulighetene Bjørvika byr på ved Sørenga Sjøbad, og i sommer åpnet nye bademuligheter langs Havnepromenaden, samt en rekke andre nytelser langs fjordkanten.

(Fotograf badstuebilder: Becky Zeller)

Badstufeberen herjer

Det har vakt oppmerksomhet langt utover landets grenser at Bjørvika har blitt et nytt eldorado for badstuentusiaster. Ikke mindre enn fem ulike flytende badstuer er nå tilgjengelige, der du kan kombinere en dampende sauna med et forfriskende fjordbad. Både Sørengas Badstue-& Helårsbadeanstalt og Kok tilbyr forskjellige badstuer med ulik utforming og kapasitet, og en sjette badstue er under planlegging.

Den første flytende badstuen i Bjørvika, Måken, ble bygget av drivved fra Oslofjorden, sanket av ildsjeler. Den enkle badstuen forflyttet seg rundt i indre Oslofjord til ulike ankringsplasser i Bjørvika, til stadig større oppmerksomhet fra og glede for byens befolkning, og det var denne flåten som kickstartet hele badstuemiljøet som på få år har vokst frem i Bjørvika. Den mer moderne Skarven finner du ved Operastranden, og Kok sine tre badstuer holder til ved Langkaia.

– I forrige århundre var det 13 badeanstalter i Indre Oslofjord, men de forsvant etter hvert som forurensing ble verre frem mot Andre verdenskrig. Nå tar vi opp en gammel tradisjon, forteller styreleder Sverre Jervell i Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstalt.

Tilbudene er blitt svært populære og må bookes på forhånd. I tillegg til de flytende badstuene, byr Salt på tre ulike saunatilbud på land. Her inviteres det til temperaturer fra 60 og opp mot 100 grader samt til musikkunderholdning fra dj-er i helgene. Og et avkjølende hopp i havet er bare noen få skritt unna.

Her kan du booke badstue i Bjørvika: kokoslo.no og sbha.no

Opplev by og fjord med kajakk

Bli med profesjonelle instruktører på kurs eller tur, lei en kajakk eller kast deg utpå i din egen – valget er ditt!

Ved Friluftshuset på Sørenga, leier DNT Oslo og Omegn ut kajakker. Dermed har du muligheten til å ha en aktiv dag hvor du ser byen fra et nytt perspektiv. Og er du riktig sprek, kan du padle ut til en av de vakre øyene i Oslofjorden. For den som ikke har erfaring med kajakk, er det også mange kursmuligheter for barn og voksne i løpet av sommeren holdt av kompetente instruktører. Er du lysten på å bli bedre kjent med både Oslofjorden og andre padlere, arrangeres det også kajakkturer. Som Friluftshuset selv skriver: Sørenga er det perfekte utgangspunktet for kajakkpadling.

Badeparadis på Sørenga

Havnepromenaden i Bjørvika er det perfekte stedet for å bade, padle kajakk eller nyte solnedgangen over fjorden. Her finner du Sørenga sjøbad ytterst på utstikkeren.

Sørenga Sjøbad har blitt et svært populært badested, som besøkes av badeentusiaster i alle aldre. Her kan du nyte badelivet fra en lang brygge med stupebrett, trapper ned mot sjøen, et stort sjøbad og en gresslette med rekreasjonsområde og sitteplasser. Sjøbadet er universelt utformet med en egen baderampe for bevegelseshemmede. For familier er det dessuten eget barnebasseng og en barnevennlig sandstrand. Anlegget har allerede rukket å bli kåret til et av Europas fineste sjøbad. I høysesongen er det badevakter på plass på sjøbadet. Etter en dukkert, kan du slå deg ned på et av de mange spisestedene langs Havnepromenaden.

Spisesteder langs Havnepromenaden

Langs Havnepromenaden i Bjørvika kan du også velge i et stort og variert utvalg av gode spisesteder. Bare noen få meter fra Sørenga Sjøbad, byr Hakkaiza på servering både ute og inne med et stort utvalg asiatiske retter på menyen. Dersom det frister mer med meksikanske spesialiteter, er veien like kort til uteserveringen på Coyo. Går du videre innover på Sørengkaia, ligger serveringsstedene på rekke og rad med uteserveringer som kan lokke med både sol og utsikt. Mirabel byr på middelhavsmat, Cargo serverer italienske retter, Bun’s Burger Bar serverer en av byens beste burgere og Seaport har alt fra tyrkiske retter til burgere og pizza.

Ni kilometer lang promenade

På sikt vil Havnepromenaden strekke seg som en ni kilometer lang sammenhengende gårute langs sjøfronten, fra Alnas utløp i øst til Frognerkilen i vest. Utbyggingsperioden strekker seg frem mot 2030. Det vil imidlertid bli etablert midlertidige løsninger der det er behov, for å sørge for at en sammenhengende promenade kan realiseres så tidlig som mulig. Les mer om Havnepromenaden her.

I kartet under kan du bli enda bedre kjent med det unike nabolaget Bjørvika og se boligprosjektene som er til salgs her nå. Velkommen!

Bjørvika kart
Oslo Sentralstasjon
close button

Oslo Sentralstasjon

Norges største kollektivknutepunkt ligger i gåavstand til Bjørvika. Her finner du alle former for kollektivtransport som trikk, buss, t-bane og tog. I løpet av de neste årene vil sentralstasjonen oppgraderes i stor stil, noe som vil øke effektiviteten og attraktiviteten for hele området.

Deichman bibliotek
close button

Deichman bibliotek

Landets nye hovedbibliotek er mer enn et tradisjonelt bibliotek, og byr blant annet på utstillinger og kulturelle aktiviteter. Huset har over 1000 sitteplasser i store åpne arealer fordelt over 6 etasjer, rom for studier eller avslapning, verksteder, kinosal, podkaststudio og over en halv million bøker. Du finner også restaurant i 1. etasje og kafé med takterrasse i 2. etasje. Deichman holder åpent kl. 08-22 på hverdager og kl. 10-18 i helgene.

Den norske opera og ballett
close button

Den norske opera og ballett

Det ikoniske Operahuset tegnet av Snøhetta arkitekter er allerede godt etablert i Bjørvika, og feiret 10-års jubileum i 2018. De varierende ballett- og operaforestillingene er svært populære og ofte utsolgt lang tid i forkant. Taket er også et yndet sted for å nyte solen og utsikten. Her kan du også oppleve utendørskonserter en gang i blant. Bygget har to restauranter og en solrik uteservering.

Munchmuseet
close button

Munchmuseet

Det nye Munchmuseet vil vise kjente, faste utstillinger som representerer Munchs liv, men også varierende utstillinger som viser nye sider ved Munch. Museet skal også låne inn spennende utstillinger fra utlandet, så det vil ofte være flere parallelle utstillinger. Med 13 etasjer, hvorav syv dedikert til utstillinger, byr museet på et rikt utvalg kunst kl. 10-22 hver dag. Museet åpner i 2020.

Clarion Hotel Oslo
close button

Clarion Hotel Oslo

Bjørvikas nye hotell har fokus på kunst, lekker mat og opplevelser, og kan skryte av unik beliggenhet rett ved Oslo S, Munchmuseet og Operaen. Hotellet har 255 rom, suiter, konferansefasiliteter og treningsrom. På gateplan finner du restaurant- og barkonseptet Kitchen & Table, samt to barer og en fantastisk uteservering. En permanent kunstsamling kompletteres med utstillinger og arrangementer.

Boliger kommer for salg
close button

Boliger kommer for salg

Fra 2020 til 2025 skal dette området utvikles, og flere unike boligprosjekter vil komme for salg i Bjørvika. Kontakt salgsteamet for informasjon om fremdrift.

Barne- og ungdomsskole
close button

Barne- og ungdomsskole

Den nye barne- og ungdomsskolen vil etter planen stå ferdig i 2022. Skolen vil ha plass til 840 elever, og får to klasserekker på barnetrinnet og fire klasserekker på ungdomstrinnet. Skolen vil ligge langs det grønne rekreasjonsområdet Kongsbakken. Det er Utdanningsetaten, Undervisningsbygg, HAV Eiendom og Bjørvika Infrastruktur som planlegger prosjektet. En flerbrukshall er også foreslått regulert inn på området.

Middelalderparken
close button

Middelalderparken

Oslo ble grunnlagt i år 1048 av Harald Hårdråde, der Akerselva og Alnaelva renner ut i fjorden i Bjørvika. Her levde handelsfolk, håndverkere og sjøfolk tett, og skip fra fjerne strøk la stadig til i havnen. Middelalderparken ble etablert for å gi befolkningen bedre tilgang til ruinene som er bevart fra Middelalderen. Ruinene man kan se er fra Clemenskirken, Mariakirken og Kongsgården. I vest ligger vannspeilet. Dette markerer Alnaelvas opprinnelige utløp.

Barcode
close button

Barcode

De 12 høyhusene som til sammen danner Barcode, har blitt et ikonisk skyline-motiv for nye, moderne Oslo. Byggene byr på mer enn spektakulær arkitektur; på gateplan finner du over 30 restauranter, butikker, gallerier og tjenestetilbud. Flere av byggene er rene kontorbygg for noen av landets fremste bedrifter, men du finner også 397 boliger i Barcode. Byggene har individuell form, høyde og karakter for å skape en spennende variasjon i arkitekturen.

Allmenninger og offentlige rom
close button

Allmenninger og offentlige rom

Et av de mest sentrale byplanmessige grepene for Bjørvika er de syv allmenningene som strekker seg som åpne forbindelser gjennom Bjørvika ned til fjorden og havnepromenaden. Allmenningene opparbeides med høy kvalitet og vil få variert innhold og funksjon. Noen tilrettelegges for aktivitet, servering og handel. Andre er ment for rekreasjon, sport og naturopplevelser. Uterommene ferdigstilles i takt med bebyggelsen rundt.

Havnepromenaden
close button

Havnepromenaden

Oslos Havnepromenade blir 9 kilometer lang fra Frognerkilen i vest til Alnas utløp i øst når den står ferdig. Den sammenhengende promenaden vil gå langs hele sjøfronten i Oslo, og får varierte tilbud gjennom året. Den utformes slik at den blir allment tilgjengelig hele døgnet og tilpasset alle brukergrupper.