Nå åpner hele Oslos Operastranda

1700 tonn sand er fraktet inn med båt slik at hele Oslo kan nyte fantastisk strandliv på den nye Operastranda i Bjørvika.

Helt fra januar har arbeidet med å lage den nye hundre meter lange Operastranda pågått. Bjørvika Infrastruktur, som eies av Oslo S Utvikling (OSU) og Hav Eiendom, har hatt ansvaret for å utvikle og etablere Operastranda.

Stranda har områder med gress og steindekke, men også en egen barne- og familievennlig del dekket av sand. Hele 80 % av materialene som er brukt er gjenbrukt, og mye har også en historisk bakgrunn. Båter har fraktet inn til sammen 1700 tonn sand fra et steinbrudd i Svelvik for å lage barnas strand helt nær Operaen. Administrerende direktør Synnøve Lyssand Sandberg i OSU har latt seg fascinere av å se prosessen med strandbygging på nært hold.

– Det er utrolig å se at Operastranda virkelig begynner å ta form. Det jobbes nå på høygir for å få stranden ferdig til åpningen i sommer, og det var moro å se på nært hold hvordan sandstranden begynte å komme på plass, sier Sandberg.

Langgrunt og barnevennlig

De 1700 tonn med sand som har blitt fraktet inn er lagt ut i vannet, og danner et område som passer for barn. Her vil sanden gradvis ligge dypere, og 35 meter ute i vannet vil dybden være 1,5 meter. For at sanden skal bli liggende, er det bygget en molo av stein ved siden av stranden, som skal skåne den for bølger som kunne dratt sanden ut i havet.

– Vi håper denne løsningen vil fungere i lang tid. Hvis det på sikt blir behov, kan man senere fylle på med mer lokal sand fra Oslofjorden, sier Sandberg.

Værutfordringer for strandbyggerne

Det er Norconsult som har tegnet stranden, og arbeidet med å bygge stranden er gjennomført av Braathen Landskapsentreprenør. Byggearbeidet har møtt store utfordringer på veien.

– Det er et krevende arbeid å bygge en strand. Tidvis har det vært islagt fjord, tidevann og bølger som har jobbet imot oss. Men alle involverte har jobbet svært godt for å holde tidsskjemaet, forteller OSU-direktøren.

Kommunen overtar stranden i sommer

Ved åpningen skal den hundre meter lange Operastranda overrekkes fra (OSU) og Hav Eiendom til Oslo kommune. Og da ligger alt til rette for at besøkende fra nær og fjernt kan ta den i bruk.

– Nå gleder vi oss veldig til å overlevere stranden til Oslo kommune og alle dens innbyggere. Dette blir uten tvil en helt unik strand, som kommer til å bli brukt av folk i alle aldre, sier Sandberg.

Åpningen av Operastranden er planlagt til 2. juli.