Operastranda

1700 tonn sand er fraktet inn med båt slik at hele Oslo kan nyte fantastisk strandliv på den nye Operastranda i Bjørvika.

Den nye hundre meter lange Operastranda åpner i juli 2021, til stor glede for Oslos befolkning. Bjørvika Infrastruktur, som eies av Oslo S Utvikling (OSU) og Hav Eiendom, har hatt ansvaret for å utvikle og etablere Operastranda.

Stranda har områder med gress og steindekke, men også en egen barne- og familievennlig del dekket av sand. Hele 80 % av materialene som er brukt er gjenbrukt, og mye har også en historisk bakgrunn. Båter har fraktet inn til sammen 1700 tonn sand fra et steinbrudd i Svelvik for å lage barnas strand helt nær Operaen.

Langgrunt og barnevennlig

De 1700 tonn med sand som har blitt fraktet inn er lagt ut i vannet, og danner et område som passer for barn. Her vil sanden gradvis ligge dypere, og 35 meter ute i vannet vil dybden være 1,5 meter. For at sanden skal bli liggende, er det bygget en molo av stein ved siden av stranden, som skal skåne den for bølger som kunne dratt sanden ut i havet. Hvis det på sikt blir behov, kan man senere fylle på med mer lokal sand fra Oslofjorden.

Værutfordringer for strandbyggerne

Det er Norconsult som har tegnet stranden, og arbeidet med å bygge stranden er gjennomført av Braathen Landskapsentreprenør. Byggearbeidet har møtt store utfordringer på veien. Det er et krevende arbeid å bygge en strand. Tidvis har det vært islagt fjord, tidevann og bølger som har jobbet imot.

Ved åpningen ble den hundre meter lange Operastranda overrukket fra OSU og Hav Eiendom til Oslo kommune.