Menneskene og kulturbyggene

Kulturen reiser seg i Bjørvika! Du har kanskje allerede sett Glasspyramidene utenfor DNB-bygget der du kan se ned på middelalderskipet Vaaghals; ett av flere skip som ble funnet under utbyggingen av Barcode, kunstbenker fra Jeppe Hein, sykkelstativene som lyser opp om kvelden, og vandret rundt på taket av Den Norske Opera & Ballett? Nå åpner snart også Deichmanske hovedbibliotek, Munchmuseet og mye mer i området. Men hvem er menneskene som har gitt inspirasjon til disse kunst- og kulturbyggene, og hvorfor ligger Munchmuseet akkurat der det ligger?

Hvem var Kirsten Flagstad?
Du har kanskje sett statuen av Kirsten Flagstad utenfor operaen, eller hørt at plassen statuen står på er oppkalt etter henne, eller du kjenner igjen portrettet av henne fra de gamle 100-lappene? Men visste du at Kirsten Flagstad er en av Norges best kjente kvinner internasjonalt? Av mange blir hun fortsatt betraktet som verdens største sopran.
Flagstad vokste opp i en meget musikalsk familie, og hennes talent var tydelig allerede i ung alder. Internasjonalt ble hun stjerne over natten da hun i 1935 debuterte på The Metropolitan Opera i New York der hun var engasjert frem til 1941.
Kirsten Flagstad ble særlig berømt for sine tolkninger av Richard Wagners musikk, men har også sunget operaer av Verdi, Puccini, Mozart, Beethoven, Bizet, Gluck og Händel.

Det Deichmanske hovedbibliotek

Rett ovenfor Operahuset ligger det nye Deichmanske hovedbiblioteket. Selv om dette blir et topp moderne bygg med tjenester fra spillsoner til medieverksted skal biblioteket holde fast ved Carl Deichmans tro på kunnskap og opplysning, og visjonen om «å bringe frem det beste i byen og dens innbyggere».
Men hvem var denne Deichman?
Carl Deichman levde på 1700-tallet. Han var forretningsmann, kanselliråd og boksamler. Han bygde opp en samling på over 6000 bøker i løpet av livet sitt og like før han døde, i 1780, testamenterte han boksamlingen sin til Christiania by. Han ønsket at byens innbyggere endelig skulle få sitt første offentlige bibliotek. 12. januar 1785 åpnet Det Deichmanske Bibliotek dørene. Carl Deichmans opprinnelige samling er fremdeles intakt og kommer til å ligge godt bevart i det nye hovedbibliotekets kjeller.

Kunst til å ta og sitte på!

For den internasjonalt anerkjente kunstneren Jeppe Hein betyr det ikke så mye hva folk ser når de ser verkene hans, men hva de føler. Han er mannen bak fire helt spesielle, knallrøde benkene som er plassert på Eufemias Plass i Bjørvika av utbygger Oslo S Utvikling AS (OSU), og som ved første øyekast minner mer om lekestativer enn benker. Og det er nettopp kunst som inviterer til aktivitet og engasjement som Jeppe Hein har blitt kjent for. Benkene skaper både blikkfang, landemerker og møteplasser mellom husene. Jeppe Hein liker at verkene hans skaper smil og latter, så på disse benkene er det lov å sitte, ligge, leke og le!

Midt i Skrik!
Det nye Munchmuseet er tegnet av estudio Herreros og skal huse den fantastiske Munchsamlingen på nærmere 28 000 kunstverk, i tillegg til Stenersens, Amaldus Nielsens og Ravensbergs samlinger. Bygget skal stå ferdig ved utgangen av 2019, og museet åpner for publikum i 2020. Før byggeprosessen kom i gang var det store diskusjoner om hvor bygget skulle ligge. Til slutt landet valget på at man skulle legge «Munch midt i skrik».
Munchs mest kjente motiv, Skrik fra 1893, er nemlig fra et inntrykk ved Ekebergskrenten der han har sett ut over Bjørvika, og malt den angstfylte karakteren mot Bjørvikas horisont i solnedgang. Det er ganske morsomt å tenke på at om Munch hadde malt Skrik i dag, så ville hans eget museum vært en del av motivet.

Kunst og kultur i Bjørvika:

Munchmuseet
Deichmanske bibliotek
Future Library kunstprosjekt på Deichmanske
Sykkelstripa med sykkelstativer
Kunstbenkene til Jeppe Hein
Operaen
Statuen av Kirsten Flagstad
Torpedo bokhandel og forlag
Kunsthall Oslo
Mariakirkens ruiner
Clemenskirkens ruiner
Saxegården
Glasspyramidene