Meld interesse
Bjørvika Utvikling

Urbant landbruk midt i Oslo sentrum


Bjørvika rammes inn av det beste byen har å by på av natur. Kommer du spaserende fra en av stiene i Ekebergparken, beveger du deg rett inn på grønn og historisk grunn i Middelalderparken. Bare en kort spasertur fra parken, kan du stupe rett ut i Oslofjorden fra det toppmoderne Sørenga sjøbad. Kanskje mest uventet; her finner du kornåker, parsellhager og et bakehus - midt i Oslos nye sentrum.

Urbant jordbruk

Losæter er en kulturinstitusjon i en av Bjørvikas allmenninger. Den er dedikert til urbant jordbruk og er initiert og utviklet av kunstnergruppen Futurefarmers. Losæter inneholder aktiviteter i regi av Flatbread Society, Bybonden, Oslo Byrøkt, Herligheten Parsellkollektiv og flere. En jordprosesjon markerte starten på institusjonen sommeren 2015. Området har en åker med urkorn, levende matjord, pallerkarmer, grønnsaksbed, kompostering og et skulpturelt bakehus.

På Losæter driver Norges første bybonde urbant jordbruk. Det tilrettelegges for aktiviteter som ballspill, lek og piknik på de gresskledde, buktende flatene, som alle kan være med på.

Les mer om Losæter her

Bybonden med hester i bakgrunnen på Losæter.

Landbruk i by´n
Den 13. juni 2015 marsjerte 300 mennesker gjennom Oslos gater, i Jordprosesjonen -  en symbolsk seremoni som la fundamentet for kunstprosjektet Flatbread Society Grain Field. Prosesjonen markerte starten på Losæter kulturinstitusjon for urbant jordbruk. Av dem var det 50 bønder, som fraktet en bit matjord fra sine økologiske gårder, til Losæter, der den kombinerte jorden danner grunnlaget for urbant landbruk og matproduksjon midt i hovedstaden.

Før industrialiseringen og utbyggingen av havnen var området et viktig bynært jordbruksområde, og nå gjør Losæter igjen landbruk til en sentral del av Bjørvika – denne gangen i urban drakt.

Målet er å gjøre Losæter til et permanent sosialt sted for matproduksjon, arkitektur og utdanning - en kulturinstitusjon som sikrer utveksling av frø, kunnskap og relasjoner, og verne og fornye tradisjoner fra ulike kulturer.

Organisk prosess
Det åpne og flytende ved prosjektene som vokser fram på Losæter står i sterk kontrast til resten av den rasjonelle utbyggingen og utviklingen i Bjørvika. Med sin beliggenhet midt blant bygg som Operaen, Munchmuseet, Deichmanske hovedbibliotek og Børsen, er Losæter plassert midt i byens kulturarv.

Kunstprosjektet har også påvirket politikkutformingen i byen. Byrådet i Oslo er positive til etableringen av en sæter med jordbruk i et av byens offentlige rom. I september 2015 la Byrådet fram hovedstadens aller første landbruksmelding der det står: ”Losæter kan bli et kompetansesenter for urbant landbruk og kulturhistorie i indre by.”

arrow downarrow downarrow right
«Vi trenger ikke noe museum for å bevare mangfoldet. Vi vil dyrke det.» - Johan Swärd, bonde.

Navnet Losæter 
Navnet er i dag en paraply for flere aktiviteter: Flatbread Society, Herligheten og Oslo Byrøkt. Navnet spiller på gatenavnet "Loallmenningen" og på det norske ordet "sæter". "Lo" viser til stedets geografiske plassering i sjøkanten, og "sæter" henspiller på retten til å sende husdyrene til fjells på sommerbeite. 

 

Futurefarmers og Flatbread Society

Flatbead Society, utviklet av kunstnerkollektivet Futurefarmers, er en av de viktigste byggesteinene på bysætra. Målet for Flatbread Society er å samarbeide med lokale aktører, og bruke korn i arbeidet med å kombinere matproduksjon med kunnskapsdeling. Mennesker med ulik kulturell bakgrunn som bor nær hverandre uten å vite at de har felles interesser og ressurser, samles rundt baking av flate brød.

Gjennom årene de har jobbet i Bjørvika, har prosjektet fått en varm mottakelse og har inspirert mange nye urbane jordbruksprosjekter både i og utenfor Oslo.

Ja takk!

Jeg ønsker informasjon om boliger
og andre nyheter i Bjørvika.

Les mer i vår personvernerklæring

Takk for din interesse

Du vil motta en brekreftelse på e-post.
Vi vil holde deg informert om Bo i Bjørvika og hva som skjer i nabolaget rundt.