Oslos nye kultursentrum

Med landets fremste kulturinstitusjoner som Munchmuseet, Deichman og Den Norske Opera & Ballett, flyttes hovedstadens kulturelle sentrum til Bjørvika. Munchmuseet og Deichman åpner i 2020 og lover spektakulære bygg og innhold.

Mens Den Norske Opera & Ballett allerede er godt etablert med sitt ikoniske Snøhetta-bygg ved fjordkanten, åpner i tillegg to av Norges største kulturinstitusjoner dørene for publikum i 2020.

Åpent fra 09-23

Som landets nye hovedbibliotek, vil Deichman Bjørvika romme mer enn et tradisjonelt bibliotek, forteller biblioteksdirektør Knut Skansen.

– Folk har gjerne et bilde av biblioteket som et stort boklager. Vi bruker mye mindre plass på lagring og lager et hus tilpasset møte mellom mennesker. Biblioteket blir en stor dagligstue i Oslo der hele byens befolkning er invitert til å lese, lytte, delta og bidra fra klokken 09 på morgenen og helt frem mot klokken 23 på kvelden, sier Skansen.

Kunst og kultur

Mye mer enn utlån

Den nye naboen til Den Norske Opera & Ballett reiser seg fem etasjer over bakken med over 1000 sitteplasser i store åpne arealer, formidlingsrom, klasserom, kino og selvfølgelig over en halv million bøker. Huset vil romme både utstillinger og en rekke kulturelle aktiviteter.

– Omtrent halvparten av de som besøker biblioteket i dag kommer for å låne. Resten kommer for å arbeide eller bruke ressursene i biblioteket. I Bjørvika blir det en rekke digitale verktøy og spesialrom for å arbeide med eller bruke tekst og andre medier – og selvsagt gode rom for å dele og formidle ulike typer innhold til hverandre.

Kunst og kultur

Mer variert tilbud i nye Munchmuseet

Det nye Munchmuseet vil også drive utlån, men kunsten vil nok fortrinnsvis være tilgjengelig for større utenlandske museer og gallerier, forteller økonomi- og administrasjonsdirektør Henrik Svalheim.

– Vi får låne inn spennende utstillinger fra utlandet fordi vi låner ut Munch til dem. Det betyr at det nye museet i Bjørvika ofte vil ha to parallelle skiftende utstillinger i tillegg til de faste, sier Svalheim.

Med 13 etasjer å boltre seg på, hvorav syv dedikert til utstillinger, kan det nye museet by på et mye rikere utvalg utstilt kunst fra klokken 10 til 22 hver dag.

– Med alle disse fantastiske utstillingslokalene, kan vi gi et mye bedre og mer variert tilbud. Det gjelder både til turistene, som vil se de kjente og faste utstillinger der vi viser Munchs liv, og Oslos befolkning, som trenger varierende utstillinger som viser nye sider ved Munch, avslutter Svalheim.