Innred vakkert på liten plass

Gitte er interiørarkitekt og har 18-års erfaring fra eiendomsutviklingsbransjen. Hun har drevet sitt eget firma siden 2001, og gikk fra 2019 inn i partnerskap med Røisland & Co, og startet RCO interiørdesign der hun både jobber med eiendomsutvikling og private oppdrag. For deg som har liten leilighet, gjelder det å innrede smart. Gitte har flere gode tips til hvordan du kan innrede hjemmet ditt, og samtidig få en gjennomført stil.

1. Lagre i høyden

Om du har en leilighet med lite gulvareal, tenk i høyden. De nye leilighetene som bygges nå har romsligere takhøyde enn tidligere, og du kan enkelt utnytte dødplass over skap eller bygge overskap i flere rom. Er det ikke plass på gulvet, er det alltids plass til en hylle på veggen. Utnytt rommets kriker og kroker, det finnes utallige muligheter for lagringsplass om man tenker litt kreativt. Bruk f. eks plassen under sengen til oppbevaring, eller heng fine kurver som kan romme småting.

2. Multifunksjonelle møbler

Møbler som er multifunksjonelle og kan brukes til flere ting er nøkkelen. Det kan for eksempel være et kjøkkenbord som kan vippes opp og ned, tv-løsninger med bordfunksjon eller kanskje en uttrekksfunksjon i garderoben som kan brukes som skrivepult. Velg møbler som også kan brukes til oppbevaring, som en puff med lagring under setet eller velg plassbygde møbler – en sittebenk med innebygd oppbevaring i gangen.

3. Unngå å kjøpe for store møbler

Kjøp møbler som er tilpasset boligens størrelse som er lette, slanke i uttrykket og kanskje transparente. For eksempel er et stuebord i glass noe som letter uttrykket i en liten leilighet. Enkle stoler, møbler med oppbevaring, og en sovesofa som gir en ekstra soveplass dersom du skulle trenge det. Et annet triks er å velge et møbel som fokuspunkt. Det kan være et stort speil som straks vil få rommet til å virke visuelt større. Små rom krever generelt færre møbler og tilbehør, og det er viktig at møblene harmonerer med hverandre i proporsjonene.

4. Mal leiligheten i enhetlige farger

Om leiligheten er liten er det lurt å male i enhetlige farger, altså farger som er like i styrke og tone. Man trenger ikke nødvendigvis være redd for mørke farger. En mørk vegg kan gi inntrykk av at rommet har ekstra volum, og med samme farge på listverk og detaljer som er noe mørkere enn veggflatene eller i samme farge som veggfargen, kan man fremheve de arkitektoniske detaljene og skape inntrykk av et større rom.

5. Lag et moodboard

Før du starter innredningen er det lurt å samle alt av inspirasjon som utklipp, bilder fra sosiale medier eller magasiner i en mappe. Slik kan du finne et helhetlig uttrykk til hvilken stil du liker. De tendensene du ser går mye igjen kan du fokusere mer på, mens de sporadiske kan du velge bort. Da sikrer du et gjennomført interiør i hjemmet ditt.