Optimal innredning for små og store leiligheter

Gitte Rimstad er interiørarkitekt og har 18-års erfaring fra eiendomsutviklingsbransjen. I partnerskap med Røisland & Co, startet hun RCO interiørdesign i 2019 der hun både jobber med eiendomsutvikling og private oppdrag.

For deg som har liten leilighet, gjelder det å innrede smart. Vår interiørekspert, Gitte Rimstad, har flere gode tips til hvordan du kan innrede hjemmet ditt, og samtidig få en gjennomført stil.


1. Lagre i høyden

Om du har en leilighet med lite gulvareal, tenk i høyden. De nye leilighetene som bygges nå har romsligere takhøyde enn tidligere, og du kan enkelt utnytte dødplass over skap eller bygge overskap i flere rom. Er det ikke plass på gulvet, er det alltids plass til en hylle på veggen. Utnytt rommets kriker og kroker, det finnes utallige muligheter for lagringsplass om man tenker litt kreativt. Bruk f. eks plassen under sengen til oppbevaring, eller heng fine kurver som kan romme småting.

2. Multifunksjonelle møbler

Møbler som er multifunksjonelle og kan brukes til flere ting er nøkkelen. Det kan for eksempel være et kjøkkenbord som kan vippes opp og ned, tv-løsninger med bordfunksjon eller kanskje en uttrekksfunksjon i garderoben som kan brukes som skrivepult. Velg møbler som også kan brukes til oppbevaring, som en puff med lagring under setet eller velg plassbygde møbler – en sittebenk med innebygd oppbevaring i gangen.

3. Unngå å kjøpe for store møbler

Kjøp møbler som er tilpasset boligens størrelse som er lette, slanke i uttrykket og kanskje transparente. For eksempel er et stuebord i glass noe som letter uttrykket i en liten leilighet. Enkle stoler, møbler med oppbevaring, og en sovesofa som gir en ekstra soveplass dersom du skulle trenge det. Et annet triks er å velge et møbel som fokuspunkt. Det kan være et stort speil som straks vil få rommet til å virke visuelt større. Små rom krever generelt færre møbler og tilbehør, og det er viktig at møblene harmonerer med hverandre i proporsjonene.

4. Mal leiligheten i enhetlige farger

Om leiligheten er liten er det lurt å male i enhetlige farger, altså farger som er like i styrke og tone. Man trenger ikke nødvendigvis være redd for mørke farger. En mørk vegg kan gi inntrykk av at rommet har ekstra volum, og med samme farge på listverk og detaljer som er noe mørkere enn veggflatene eller i samme farge som veggfargen, kan man fremheve de arkitektoniske detaljene og skape inntrykk av et større rom.

5. Lag et moodboard

Før du starter innredningen er det lurt å samle alt av inspirasjon som utklipp, bilder fra sosiale medier eller magasiner i en mappe. Slik kan du finne et helhetlig uttrykk til hvilken stil du liker. De tendensene du ser går mye igjen kan du fokusere mer på, mens de sporadiske kan du velge bort. Da sikrer du et gjennomført interiør i hjemmet ditt.

Om du har en større leilighet, har du mer frihet til å innrede som du vil. Gitte gir sine beste tips til å unngå at rommet føles flatt, og for å utnytte plassen på best mulig måte.1. Del leiligheten inn i soner

Større leiligheter har ofte stort kjøkken og stor stue som går i ett. Da er nøkkelen å skape tydelige avgrensede soner slik at rommet blir mer oversiktlig og funksjonelt. Bruk tepper, belysning og møbler for å skape grupperinger. Ram sofadelen inn med et teppe, og gjør det samme med spisesonen. Ulike farger kan også bidra til å definere de ulike sonene.

2. Plasser møbler mot midten av rommet

En vanlig feil mange gjør er å plassere alle møblene langs veggene. I en større leilighet kan man eksperimentere mer med plasseringene. Høye møbler bør plasseres mot vegg, men plasser gjerne sofaen litt ut fra veggen, eller midt i rommet. Dette skaper en mer oversiktlig stue og får rommet til å virke større. Tenk alltid en kombinasjon av tunge og lette møbler

3. Eksperimenter med farger og materialer

I motsetning til små leiligheter, kan du leke deg mer med farger i en større leilighet. Kombiner ulike farger, fargetoner og skap interessante kontraster i leiligheten din. Variasjon i tekstur og overflater skaper dybde og vil gjøre rommet mer interessant. Tenk grovt og fint i kombinasjon – silke, lin og ull er vakkert sammen. Det samme er materialer som betong, treverk og skinn, eller kombiner med messing og glass. Hovedtanken er å blande det grove med det fine, og det lette med det tunge.

4. Få hotellfølelsen på soverommet

Har du stort soverom er det et godt utgangspunkt for å få hotellfølelsen hjemme. Innred med en stor seng med store puter og et flott hodegjerde på sengen. En polstret sengegavl gjør rommet lunere. Innred rommet symmetrisk, like nattbord på begge sider av sengen, lamper som henger fra tak over nattbordet og pynteputer i partall skaper et innbydende uttrykk. Kompletter det hele med et stort teppe.

5. Belysning

For at et interiør skal fremstå innbydende er belysningen avgjørende. Ulike rom krever ulik belysning. I stuen ønsker man seg som regel en hyggelig og intim stemning, mens på kjøkkenet har man behov for arbeidslys. En god huskeregel er at man aldri skal plassere spotter midt i rommet men bruke det til å lyssette veggene eller fremheve kunst eller andre gjenstander. I et stort rom kan man markere hjørner ved bruk av gulvlamper. Direkte belysning mot tak gir inntrykk av større takhøyde.