Matproduksjon på eget tak

I juni 2018 startet innflyttingen i Eufemias Hage, og samtidig gikk arbeidet i gang med å fylle åtte store plantekasser på taket med urter, frukt og grønnsaker. Under veiledning av bybonden fra Losæter, innviet en entusiastisk beboergjeng taket med spader og planter.

– Dette blir kjempespennende. Jeg føler virkelig at vi har fått Oslos flotteste takterrasse, som vil bli viktig for fellesskapet, sier Aslaug Groven. Hun er styreleder i Eufemias Hage, og tilfeldigvis også utdannet kokk. Hun ønsker seg flest mulig spiselige planter i kassene.

– Vi har plantet timian, oregano og basilikum. Søte bær har vi også, i form av jordbær, bringebær og solbær.

Nå gleder hun seg til å ta i bruk taket på Eufemias Hage.

– Her blir det hyggelig å være! Mange av beboerne gleder seg også til å ha venner på besøk. Det fine her er at man har hyggelige områder med pergola og tak som er litt avskjermet med ulik beplantning, sier Aslaug.

Grønn takterrasse i Eufemias Hage

Styreleder og kokk Aslaug Groven tror takterrassen blir viktig for fellesskapet i Eufemias Hage.

Vil inspirere til mer grønt

Blant de fremmøtte er også Linda og Kjetil Bull fra Bøler. De har kjøpt leilighet her, men har planlagt å flytte hit først om fire år.

– Vi har barn på 13, 15 og 17 år og tenker at de to eldste skal flytte for seg selv før vi blir Bjørvika-beboere, sier de, som synes det blir fint på taket.

– Det er veldig gøy at man kan bruke hagen til å dyrke planter som kan brukes og spises, og ikke bare se fine ut. Vi tror også det vil inspirere de som bor her til å plante enda mer grønt på sine egne balkonger.

Nå lurer de litt på om de klarer å bo så lenge på Bøler som de har planlagt.

– Det frister veldig å komme ned hit til Eufemias Hage så fort som mulig, smiler de.

Grønn takterrasse i Eufemias Hage

Linda og Kjetil Bull har mest erfaring med å plante blomster, og synes det er spennende å bruke kassene til spiselige planter

Kombiner store med små

Mens hageentusiastene plantet både tomatplanter og dill, veiledet bybonde Andreas Capjon dem med gode råd og triks. Vanligvis holder han til på Losæter i Bjørvika, kun noen hundre meter unna Eufemias Hage.

– I jorda er det et utrolig mangfold av liv, og i en neve toppjord finnes det flere levende mikroorganismer enn det er mennesker på jorda. Uten det livet klarer vi ikke å dyrke på en naturlig måte og gi mat til plantene, sier Capjon, som ønsker å inspirere til å dyrke mer også i byene.

– Kombiner gjerne store planter med små, og planter som vokser sakte med de som er kjappe, råder han. – Og plant gjerne litt tett og rufsete.

Grønn takterrasse i Eufemias Hage

Det var stor entusiasme og arbeidsglede da de første plantene kom ned i jorda på taket av Eufmeias Hage.