– Fjorden er den nye marka

FOTO: Becky Zeller


De populære flytende badstuene har blitt en utrolig attraksjon for både nærmiljøet og tilreisende. Av badstuene i Bjørvika tar Sørengas Badstue- & Helårsbadeanstalt alene imot rundt 24 000 badegjester i løpet av et år. Nå åpner foreningen to nye badstuflåter.


Foreningen Sørenga Badstuflåte baserer seg på den norske modellen, med dugnad og frivillig innsats. Målsetningen er å gjøre Oslofjorden tilgjengelig for flest mulig.


En egenartet fugleflokk

Badstuflåten Anda, ble døpt på Operastranda 14. januar, og er allerede åpen for publikumsbesøk. Flåten er helt rund, og inne i badstuen sitter man i et amfi med fjordutsikt mot Hovedøya.

– Anda er det nyeste tilskuddet i fugleflokken ved Operastranda, som til nå har bestått av den røffe, dugnadsbygde Måken og elegante designbadstuen Skarven, forteller Sverre Jervell, styreleder i Sørenga Badstuflåte.

I slutten av februar åpner også badstuen Havørnen, som i disse dager bygges på dugnad på Bygdøy.

Anda døpes: Det ble selvfølgelig bading og badstue når åpningen av den nye flåten skulle feires.


Full kok i badstuene

Daglig leder i Sørenga Badstuflåte, Ragna Marie Fjeld tror populariteten skyldes en kombinasjon av det sosiale og friluftsliv.

– Det er en hyggelig ting å gjøre, friluftsliv tilgjengelig midt i urbane Oslo. Det er en sosial opplevelse som er litt utenom det vanlige. Fjorden er den nye marka.

Flåtene Måken og Skarven har i snitt fått 500 besøkende hver uke, året rundt.

– Interessen for badstue og isbading har eksplodert! Vi er nå rundt 1000 medlemmer, og folk vil gjerne bidra, fortsetter Fjeld.

Måken man blir glad i: I 2016 var Måken den første badstuflåten som ble tilgjengelig for publikum. Den har mange faste gjester som kommer igjen og igjen.


Slik startet badstubonanzaen i Bjørvika

Høsten 2019 omtalte The Guardian historien som skulle bli starten på badstutrenden i Oslofjorden.

2011: Det hele startet med at svenske Martin Lundberg seilte inn i Oslo Havn, på jakt etter et sted å ta sitt første bad på over en måned. I Sverige er det vanlig at det er saunaer i havnene, men til Lundbergs store skuffelse var det ikke en gang varmt vann å finne i Oslo Havn. Lundberg allierte seg med kompisen Hans Jørgen Hamre, og byggingen av badstuflåten Måken startet.

2013: Veien ble dog ikke problemfri. Flåten falt ikke i god jord hos nordmenn med det første. De norske myndighetene ville ikke ha saunaen liggende i havnen. Hamre og teamet hans flyttet Måken hyppig rundt, og la flåten på grensen mellom kommunens og havnemyndighetenes jurisdiksjon. Byråkratene var ikke klar for et initiativ som en flytende sauna ennå.

2015: En dag snudde hellet. Tidligere fotballspiller Freddy dos Santos la ut et bilde av Måken på Instagram. Flere fikk øynene opp for prosjektet. En gruppe med isbadere som jobbet i Utenriksdepartementet tilbød å hjelpe med det formelle arbeidet for flåten. Blant disse var Ragna Marie Fjeld. Badstue i Oslofjorden, med Måken i spissen ble legalisert.

Her er badstumulighetene i Bjørvika:


Sørenga Badstuflåte

KOK Oslo

SALT

Meld interesse for boliger

Ja takk! Jeg ønsker informasjon om boliger i Bjørvika

Dersom jeg ikke lenger ønsker å motta informasjon, kan jeg når som helst melde meg av. Les mer i vår personvernerklæring.

Vi behandler forespørselen din

Takk for din interesse!

Du er nå registrert som interessent og vil bli kontaktet av en av våre meglere med mer informasjon om boliger i Bjørvika.

Registreringen er ikke fullført. Prøv igjen.