– Fjorden er den nye marka

FOTO: Becky Zeller


De populære flytende badstuene har blitt en utrolig attraksjon for både nærmiljøet og tilreisende. Oslo har fått internasjonal oppmerksomhet for den nye kulturen som vokser frem langs fjordkanten. Muligheten til å ta seg et bad og sitte i badstue før jobb, som en forfriskende start på dagen, finnes ikke mange andre steder i verden.På 1800-tallet ble det badet langs hele fjorden i Oslo. Til glede for mange, men også irritasjon for den finere delen av Oslobefolkningen. Problemet lå i at folk kastet seg i fjorden like ved veien der både menn og kvinner gikk, og det uten en tråd, for badedrakt var ukjent på denne tiden.

Den første badeinnretningen ble åpnet i 1820. Badet var inspirert av en ny type sjøbad som var blitt populært i Europa og fikk navnet «Bademachinen» - en pram som lå fortøyet ute i fjorden og som mennene i byen ble fraktet til med robåt. Etter hvert kom det flere herrebad og damebad, også til arbeiderklassen, noe som skulle hjelpe på problemet med «Den forargelige Bading hist og her».

Badene forsvant utover 1900-tallet som følge av at Bjørvika og indre Oslofjord ble dominert av skips-og biltrafikk. Det forurensede vannet ble mindre attraktivt å bade i, og Osloboerne trakk ut mot øyene og lengre ut i fjorden for å ta en svømmetur.

Etter storstilt opprydding i hele indre Oslofjord har badevannet i Bjørvika blitt renere, badebryggene flere og Osloboerne flokker igjen til området for å ta et forfriskende bad – sommer som vinter. Sørenga og Operastranda syder med badeglade på sommeren og utenfor den tradisjonelle badesesongen har de mange badstuflåtene langs havnepromenaden blitt svært populære. Disse flåtene kan man leie med familie, venner og kolleger eller besøke via drop-in. De tøffeste blant oss har blitt helårsbadere og på vinteren kan man se dem i det iskalde vannet før de skynder seg inn i de dampende badstuene for å få igjen varmen.

Anda døpes: Det ble selvfølgelig bading og badstue når åpningen av den nye flåten skulle feires.

Av badstuene i Bjørvika tar Sørengas Badstue- & Helårsbadeanstalt alene imot rundt 24 000 badegjester i løpet av et år. Foreningen baserer seg på den norske modellen, med dugnad og frivillig innsats. Målsetningen er å gjøre Oslofjorden tilgjengelig for flest mulig.


Full kok i badstuene

Badstuflåten Anda er helt rund, og inne i badstuen sitter man i et amfi med fjordutsikt mot Hovedøya.

– Anda er det nyeste tilskuddet i fugleflokken ved Operastranda, som til nå har bestått av den røffe, dugnadsbygde Måken og elegante designbadstuen Skarven, forteller Sverre Jervell, styreleder i Sørenga Badstuflåte. Havørnen er bygd ved dugnad.

Daglig leder i Sørenga Badstuflåte, Ragna Marie Fjeld tror populariteten skyldes en kombinasjon av det sosiale og friluftsliv.

– Det er en hyggelig ting å gjøre, friluftsliv tilgjengelig midt i urbane Oslo. Det er en sosial opplevelse som er litt utenom det vanlige. Fjorden er den nye marka.

Flåtene Måken og Skarven har i snitt fått 500 besøkende hver uke, året rundt.

– Interessen for badstue og isbading har eksplodert! Vi er nå rundt 1000 medlemmer, og folk vil gjerne bidra, fortsetter Fjeld.

Måken man blir glad i: I 2016 var Måken den første badstuflåten som ble tilgjengelig for publikum. Den har mange faste gjester som kommer igjen og igjen.


Slik startet badstubonanzaen i Bjørvika

Høsten 2019 omtalte The Guardian historien som skulle bli starten på badstutrenden i Oslofjorden.

2011: Det hele startet med at svenske Martin Lundberg seilte inn i Oslo Havn, på jakt etter et sted å ta sitt første bad på over en måned. I Sverige er det vanlig at det er saunaer i havnene, men til Lundbergs store skuffelse var det ikke en gang varmt vann å finne i Oslo Havn. Lundberg allierte seg med kompisen Hans Jørgen Hamre, og byggingen av badstuflåten Måken startet.

2013: Veien ble dog ikke problemfri. Flåten falt ikke i god jord hos nordmenn med det første. De norske myndighetene ville ikke ha saunaen liggende i havnen. Hamre og teamet hans flyttet Måken hyppig rundt, og la flåten på grensen mellom kommunens og havnemyndighetenes jurisdiksjon. Byråkratene var ikke klar for et initiativ som en flytende sauna ennå.

2015: En dag snudde hellet. Tidligere fotballspiller Freddy dos Santos la ut et bilde av Måken på Instagram. Flere fikk øynene opp for prosjektet. En gruppe med isbadere som jobbet i Utenriksdepartementet tilbød å hjelpe med det formelle arbeidet for flåten. Blant disse var Ragna Marie Fjeld. Badstue i Oslofjorden, med Måken i spissen ble legalisert.

Her er badstumulighetene i Bjørvika:


Sørenga Badstuflåte

KOK Oslo

SALT

Meld interesse for boliger

Ja takk! Jeg ønsker informasjon om boliger i Bjørvika

Dersom jeg ikke lenger ønsker å motta informasjon, kan jeg når som helst melde meg av. Les mer i vår personvernerklæring.

Vi behandler forespørselen din

Takk for din interesse!

Du er nå registrert som interessent og vil bli kontaktet av en av våre meglere med mer informasjon om boliger i Bjørvika.

Registreringen er ikke fullført. Prøv igjen.