Meld interesse
Familie

En grønn bydel med mennesket i sentrum


Det er ikke mer enn ti år siden Bjørvika var et lukket område. Tilgangen til sjøen var sperret av jernbaneskinner, containere og kjøretøy - og en beryktet trafikkmaskin.

Så kom Operaen. Snart ble trafikkmaskinen revet, bilene henvist til Festningstunnelen, en vakker bro ble lagt over jernbaneskinnene, og moderne bygninger med arbeidsplasser og boliger i nyskapende arkitektur begynte å reise seg. Så kom menneskene og ga Bjørvika pulsen tilbake. Og slik fikk den glemte bydelen nytt liv.

Bjørvika gir muligheter for fantastiske naturopplevelser midt i byen.

arrow downarrow downarrow right

Grønne gaterom - de syv allmenningene

Bjørvika strekker seg fra Kvadraturen i vest, Oslo S i nord, Gamlebyen i øst og Ekebergskrenten i sør. I Oslos eldste bebygde område, med aner helt tilbake til 1050, har det vokst frem en ny og moderne bydel der ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Arkitekturen i Barcode har høstet internasjonal anerkjennelse, og det er lett å forstå hvorfor. En perfekt kombinasjonen av næring, kultur og boliger gjør bydelen til et levende og svært attraktiv sted å bo og arbeide.

Den fremtidsrettede utviklingen ble planlagt under ett for å sikre kvalitet med gode byrom, åpne plasser, utsikt og tilgjengelighet til sjøen. Dette har utbyggerne fått til takket være de syv allmenningene som binder byen og Oslofjorden sammen. 

Aktivitet og avkobling

Allmenningene inviterer til lek, sosiale samlinger, arrangementer, jogging og uteservering. De offentlige uterommene strekker seg som åpne forbindelser gjennom området og ned til fjorden og havnepromenaden. De luftige pusterommene vil by på muligheter for høy aktivitet, servering, handel, rekreasjon, avkobling og naturopplevelser. Ved Munchmuseet og Akerselvas utløp blir det rekreasjonsområde og uteservering, og ved Operaen kommer Bjørvikas største byrom som blir et samlingssted for kulturelle begivenheter.

Visste du? Ordet Allmenning er gammelnorsk og betyr "alle menn" eller «et felles område alle har bruksrett til». Begrepet er tatt i bruk i Bjørvika for å understreke at dette er byrom, plasser og gater som skal være til glede for hele befolkningen.
munchmuseet-sett-fra-akerselvaallmenningen AKERSELVALLMENNINGEN: Her kommer et rekreasjonsområde og det nye Munchmuseet. ILLUSTRASJON: Estudio Herreros

Gater i Bjørvika

Gatene Operagata og Rostockgata vil i området fra Stasjonsallmenningen til Kongsbakken bli opparbeidet som brede, kurvede sykkelgater, tilrettelagt for syklister og fotgjengere i tillegg til at det tilrettelegges for gode sol- og skyggeforhold i forbindelse med planlagt uteservering. Gjennomkjøring med personbil blir ikke tillatt.


Havnepromenaden

I Bjørvika er kultur, spisesteder og opplevelser innen en armlengdes avstand, og Sørengkaia er et supert utgangspunkt for søndagsturene. Fra fjordkanten kan man ta turen langs Havnepromenaden og spise på restauranter med menyer fra nær sagt alle verdenshjørner. Du kan også oppleve det beste Norge har å by på av kultur i Operaen og flere gallerier. I 2020 åpner også det nye Munchmuseet og Deichmanske hovedbibliotek.

På sommeren kan du slappe av med bading og piknik på Sørenga sjøbad, som har blitt kåret til et av Europas fineste. Og hvorfor ikke ta båten til Hovedøya fra Rådhusbrygga? Den tar bare ti minutter.

Når havnepromenaden står helt ferdig, vil den være 9 km sammenhengende fra Frognerkilen i vest til Alna i øst.

Barcode sjømat

Bolig i Bjørvika

Noen av boligprosjektene i Bjørvika er ferdig, som for eksempel de 400 boligene i Barcode og boligene på Sørenga. Andre er fremdeles i utvikling mellom Barcode og fjorden, som Eufemias Plass Vest, Eufemias Plass Syd, Eufamias Hage og Dronninglunden. Snart kommer også et spennende prosjekt som blir kalt Vannkunsten.

Når bydelen er ferdigstilt med sine 1 000 000 kvadratmeter og 5000 boliger, vil nærmere 20 000 mennesker jobbe her og ytterligere 8000 bo. Et viktig prinsipp under planleggingen av Bjørvika har vært at det skal være en grønn bydel der barn, unge og familier kan bo, leve og trives. Det har utbyggerne fått til med gjennomtenkte løsninger både i byrommet, med for eksempel Barcode og Havnepromenaden, og for bygningene og boligene.

Stikkordene er blant annet spektakulære takterrasser og frodige hager. Eufemias Plass Vest får til og med en treningsarena på taket. Boligene tar hensyn til miljøet og stiller høye krav til materialvalg, lys, lyd og energiøkonomisering.

Eufemias Plass Syd

Ja takk!

Jeg ønsker informasjon om boliger
og andre nyheter i Bjørvika.

Takk for din interesse

Du vil motta en brekreftelse på e-post.
Vi vil holde deg informert om Bo i Bjørvika og hva som skjer i nabolaget rundt.