Dette har skjedd i Bjørvika i 2020

Annerledesåret 2020 har vært et fantastisk år for utviklingen i Bjørvika, tross alt. Nye uteområder, badesteder, butikker, restauranter og enda flere naboer – her er syv ting som har skjedd i Bjørvika i løpet av året.


1. Stasjonsallmenningen og ny badebrygge åpnet

En av de største nyhetene for nabolaget i året som gikk, var åpningen av Stasjonsallmenningen og Havnepromenaden ved Vannkunsten-byggene. Området har krydd av mennesker fra dag én, som har spist på restaurantene, besøkt butikkene i tilknytning til allmenningen og vannfontenen har blitt en attraksjon i seg selv blant de minste. Den nye bryggen har blitt et populært sted for å kjøle seg ned, sommer så vel som vinter(!). Den nyåpnede allmenningen har bidratt til at mange har oppdaget Bjørvika for første gang. Her kan du oppleve det beste fra by, fjord og arkitektur.

Les mer om Stasjonsallmenningen her

2. Fremtidens bibliotek til nabolaget

Deichman Bjørvika åpnet dørene 18. juni og har vært en publikumsmagnet fra første stund. I det prisvinnende nye biblioteket finner du over 450 000 bøker, en barneavdeling med mange lekne gjemmesteder, en kinosal, podkast-studio, instrumenter, symaskiner, 3D-printere og sist, men ikke minst – det vi synes er Oslos flotteste utsikt over Oslofjorden og Operaen. Selv i koronatider med gater så godt som tomme, har det vært fullt av liv og røre inne i det nye biblioteket.

3. 200 nye Bjørvika-boliger har blitt noens hjem

I løpet av 2020 er det solgt over 200 boliger i Bjørvika, dette er det nest beste årsresultatet for boligsalg Oslo S Utvikling (OSU) har hatt noensinne. Det var mye spenning i boligmarkedet da pandemien først inntraff, noe som gjør at salget har vært over all forventning.

De fleste av beboerne i boligprosjektet Vannkunsten flyttet inn i 2020. Det betyr at det aldri har bodd så mange i Bjørvika som det gjør akkurat nå.

Les mer om rekordsalget i Bjørvika her

NYTT LIV VED FJORDEN: Den nye delen av Havnepromenaden er fylt med liv, og både beboere, næring og kultur har flyttet inn i de nye Vannkunsten-byggene.


4. Byggeplanene i rute – fargerike nyheter

I høst kunne OSU stolt annonsere at alle leilighetene i Eufemias Plass Vest, Eufemias Plass Syd, og Dronninglunden er ferdigstilte og utsolgte. Dette er i henhold til fremdriftsplanen, og det er gode nyheter for det videre arbeidet med utbyggingen i Bjørvika. De fleste som har vært i området i det siste har sikkert lagt merke til den store byggegropen mellom Middelalderparken og fjorden. Her skal det fargerike Clemenskvartalet etter hvert reise seg. Byggeprosessen er i full gang. Etter at totalt 130 leiligheter har blitt lagt ut for salg i 2020, er det i skrivende stund kun 19 igjen.

Les mer om Clemenskvartalet her

5. Nytt liv og eggerøre på gateplan

Det er mange nye restauranter, butikker og kafeer som har etablert seg i Bjørvika i løpet av sommeren og høsten 2020. En av publikumsfavorittene, Talormade, har opplevd elleville køer utenfor kafeen med donut-fysne forbipasserende og naboer. Blomsterbutikken Franko Påp er med på å fargelegge dagen til alle som går forbi med sine kreative kreasjoner i all slags farger. Og for ikke å glemme The Vandelay, som på folkemunne blir kalt «den folkelige Maaemo». Restauranten åpnet dørene i september med blant annet byens beste burger og eggerøre på menyen, og Esben Holmboe Bang i spissen. Dette er bare noen av de nye tingene Bjørvika har å by på, og det er bare å glede seg til mange flere spennende nyheter i 2021.

Les mer om bylivet i Bjørvika her

NY SALGSSTART RETT RUNDT HJØRNET: På nyåret legges 86 nye boliger i Clemenskvartalet ut for salg.


6. Styrket kollektivtilbud

I oktober åpnet Oslos første nye trikkestrekning på 21 år, og det har dermed blitt enda enklere å komme seg til og fra Bjørvika. Trikkelinjene 13 og 19 går nå til stoppene «Bjørvika» og «Middelalderparken» fra Bekkestua via Nationaltheatret og fra Ljabru. Den nye trikkestrekningen er en del av Oslo Kommunes plan for å ruste opp byens trikketilbud. Som en del av dette tilbudet vil du etter hvert kunne se 87 splitter nye trikker rulle gjennom Dronning Eufemias gate.

Les mer om den nye trikkestrekningen her

7. Ny bilfri gate for gående og syklende

I år har hele Operagata blitt ferdigstilt. Åpningen av den 600 meter lange gaten er noe både syklende og gående i Bjørvika har ventet lenge på. Gaten løper parallelt med Dronning Eufemias gate og er fri for biltrafikk. Det er oppmerkede sykkelfelt og brede fortau på hele strekningen. Operagata har blitt Bjørvikas viktigste sykkelgate, der den begynner med brede sykkelfelt i vest og ender som ren sykkelgate i øst. Senere skal denne delen av sykkelnettet i Bjørvika forlenges gjennom Bispevika til Sørenga og videre til Grønlikaia.