Nord-Europas mest moderne bibliotek

Våren 2020 åpner nye Deichman i Bjørvika, som nabo til Operaen. Biblioteket blir større, mer moderne og får en rekke nye tjenester og aktiviteter, lover Annike Selmer, seksjonsleder hos Deichman.

Nylig var Selmer på besøk på visningssenteret til Oslo S Utvikling i Bjørvika, for å fortelle om biblioteket til en gruppe nyinnflyttede Bjørvika-beboere.

Stort åpningsarrangement

Allerede på slutten av 1700-tallet så den første avdelingen av Deichman dagens lys, da Carl Deichman ga bort 6000 bøker til Oslo kommune. Siden 1922 har biblioteket holdt til på Hammersborg i Oslo. Nå skal hele 500 000 bøker flyttes til Bjørvika, og Selmer gleder seg til å åpne det som skal bli Nord-Europas mest moderne bibliotek.

– Vi gleder oss veldig til å komme inn i et nytt bygg. Nye Deichman kommer til å bli et fantastisk sted. Her kommer alt man kan forvente og en rekke nye og kanskje uventede tjenester og aktiviteter også, forteller Selmer.

For tiden installeres møbler, bokhyller og tekniske løsninger. Til våren skal alt stå ferdig, men åpningsdatoen er ikke helt klar.

– Da blir det et stort åpningsarrangement med et omfattende program, hvor alle er velkomne. Det blir både variert og morsomt, lover hun.

Seksjonsleder Deichman, Annike Selmer


Kino og 3D-printer

I tillegg til den opprinnelige boksamlingen og alle bøker som er samlet gjennom tidene, kommer det nå inn en rekke nye bøker og digitale tjenester. De gamle bøkene skal gjøres mer levende, og musikkavdelingen skal ikke bare inneholde noter og CD-er, men også mulighet til å lære å spille instrumenter.

Det nye biblioteket får sin egen kinosal med 70 seter, pluss en litt mindre kinosal. Deichman får også en stor sal for arrangementer, og en scene for små konserter. Fra gamle Deichman tar de med seg Folkeverkstedet, en veldig populær aktivitet hvor publikum kan prøve ut en rekke nye tekniske verktøy. Her kommer blant annet 3D-printer og laserkutter.

– Vi får en spennende og leken barneavdeling, med blant annet flere læringsspill. Og et eget spillrom med konsoller som Playstation og Xbox, forteller Selmer.

Illustrasjon: Lund Hagem/Atelier Oslo for Kultur- og idrettsbygg i Oslo


Forventer mer liv

Det nye biblioteket blir stort. Så stort at man kan laste ned en egen app – et innendørs Google maps-aktig program – for å finne frem. Enklest blir det kanskje å finne restauranten og kafeen i 1. etasje.

– Dette blir uformelle møtesteder, som passer godt til Deichmans stil, sier Selmer.

Rett over blir det en fin mesanin, med utsikt over 1. etasje. Her vil man finne en rekke tidsskifter og magasiner. Det blir også digital tilgang til mange nasjonale og internasjonale aviser.

Fantastisk utsikt over byen

Utkrageren, den delen av biblioteket som stikker ut på toppen og på en måte henger ut i luften, får et stort område i klart glass og en fantastisk utsikt over fjorden.

– Her skal det være stille, og man skal få ro til å lese. Her finner man blant annet bøker om filosofi og psykologi. Jo lengre opp og ut i bygget man kommer, desto stillere skal de være, forteller Selmer.

Deichman får også et fint uteområde, hvor det vil bli arrangert flere aktiviteter. Her finner man også et vannspeil som blir til skøytebane om vinteren.

– I dag ligger biblioteket litt gjemt i Oslo. Ved å flytte til Bjørvika forventer vi mange flere besøkende, flere aktiviteter og mye mer liv, sier Selmer.

Foto: Marit Enerhaug/ Kultur- og idrettsbygg Oslo KF