Når hver kvadratmeter teller

Tom Kristian Berger har tatt smarte grep for å få maksimalt ut av livet i en liten toppleilighet på 40 kvadratmeter i Barcode. Slik får han maks ut av 40 kvadrat.

– Folk skjønner ikke hvor bra det kommer til å bli her i Bjørvika, sier Tom Kristian Berger.

Den 34-årige landskapsarkitekten fra Elverum, flyttet til Vålerenga i Oslo i 2005. Med et sterkt ønske om å bo enda mer sentralt, flyttet han i 2016 inn i en ny toroms i 14. etasje i Cliffhanger i Barcode.

– Jeg er ekstremt glad i bylivet og drømmer om å bo i en metropol som New York. Bjørvika er fantastisk og det nærmeste man kommer metropolfølelsen i Norge, sier Tom Kristian.

Romslig på 40 kvadratmeter

For å ha råd til å bo sentralt, valgte Tom Kristian å kompromisse på leilighetsstørrelse. Når man kommer inn i leiligheten, er det imidlertid svært vanskelig å skjønne at den bare er 40 kvadratmeter. Fra en kvadratisk gang, går man til venstre inn i et romslig bad. Inn til høyre fra gangen, kommer man inn i en åpen stue og kjøkkenløsning med en avlang balkong utenfor. Soverommet ligger inn til venstre fra stuen i den kvadratisk utformede leiligheten.

– Det er en fantastisk effektiv planløsning med optimale romstørrelser. Leiligheten er luftig fordi det er ekstra god takhøyde og store vindusflater, sier Tom Kristian.

Stort uterom

Det største «rommet» i leiligheten til Tom Kristian, befinner seg imidlertid helt ned på bakkeplan.

– Byen er min storstue. Jeg kan bare kippe på meg skoene og rusle langs fjorden og ta et bad fra Sørenga. På uteserveringen til Åpent Bakeri kan jeg sitte og kjenne på bypulsen når folk strømmer over broen fra Grønland og i sykkelfeltet langs Dronning Eufemias gate. Og ofte plukker jeg og venner med oss asiatisk take away og setter oss på Operataket for å kose oss, sier Tom Kristian.

Beliggenheten er det han liker aller best med å bo i Bjørvika.

– Det er kort vei og nærhet til alt: Alle aktiviteter byen har å by på, fjorden og sjøliv og marka der jeg går masse på ski en kort t-banetur unna. Miljøaspektet er også viktig for meg. Jeg vil ikke ha bil, og fra Bjørvika kommer jeg meg overalt med sykkel og kollektivt.

Tips når man har lite plass

Tom Kristian er også svært glad i å invitere folk til sitt intime hjem.

– Det er et artig sted å ha fest med både utsikten fra leiligheten og takterrassen. Jeg har hatt 40 gjester samtidig her, så det ble vel én per kvadratmeter, forteller Tom Kristian.

For å ha plass til gjester, har han blant annet et stuebord som kan fungere som sittebenk og et spisebord som kan slås ut.

– I en liten leilighet gjelder det å ha få ting og ikke store, tunge ting som er vanskelig å flytte på. Du kan heller ikke ha alt stående fremme. Kaffetrakteren og vannkokeren har jeg stående under benken når de ikke er i bruk. Alle ting må ha et sted å bo, forklarer Tom Kristian.

Han anbefaler å bruke tid hvis du skal innrede en liten leilighet.

– Man har ikke bruk for så mye, men det er vanskelig å bestemme hva man skal ha. Bruk tid på å finne møbler, og mål opp med tape i leiligheten for å se hvor stor plass de vil ta, anbefaler Tom Kristian.

Mørke farger gir intim hulefølelse

Innredningen hos Tom Kristian bærer preg av at han har brukt tid på å sette sammen sin personlige stil.

– Det er bestemors sydde puter, lampe fra loppemarked, vase fra Fretex, sofa fra Bolia og den norske designbenken Krobo fra Pur Norsk. Og denne fellen i sofaen er fra spelsau på en gård i Folldalen, forteller Tom Kristian.

På soverommet henger et bilde han selv har laget, og stuen prydes av en venninnes maleri. Veggene er kanskje noe overraskende malt mørke.

– Jeg er veldig glad i mørke farger, og synes det fungerer bra i en liten leilighet. Den mørke lillafargen og blåfargen i stuen ser nesten svart ut om kvelden. Mørke farger er intimt og gir meg en god hulefølelse.

– En svært vellykket bydel

Som landskapsarkitekt har Tom Kristian med stor spenning fulgt utviklingen i Bjørvika og Fjordbyen i mange år.

– Bjørvika vil om få år fremstå som en svært vellykket bydel. Det blir liv i gatene og aktivitet døgnet rundt med en god miks av folk som bor, besøker og jobber her. Det kommer til å koke her når Deichman og Munchmuseet og Fjordpromenaden står ferdig, mener Tom Kristian.

Han mener flere kommer til å få øynene opp for alt Bjørvika har å by på.

– Det er allerede et veldig hyggelig nabolag, jeg blir for eksempel invitert på vin av naboen. Og det er mye mer variert her enn folk tror. Her bor folk i alle aldre og med ulik økonomi, etnisitet og familiestatus. Så min neste leilighet blir nok en treroms i 20. etasje i Barcode!