Badstuer og badedrakter

Bjørvika har lenge vært et yndet sted for bading av byens borgere. Etter en periode med mye industri og forurensing har fjorden blitt friskmeldt og Bjørvika er igjen fylt av badende mennesker sommer som vinter. Dette feires med et helt eget Bjørvika-badetøy!

Badekultur i Bjørvika før

På 1800-tallet ble det badet langs hele fjorden i Oslo. Til glede for mange, men også irritasjon for den finere delen av Oslobefolkningen. Problemet lå i at folk kastet seg i fjorden like ved veien der både menn og kvinner gikk, og det uten en tråd, for badedrakt var ukjent på denne tiden.

Den første badeinnretningen ble åpnet i 1820. Badet var inspirert av en ny type sjøbad som var blitt populært i Europa og fikk navnet «Bademachinen» - en pram som lå fortøyet ute i fjorden og som mennene i byen ble fraktet til med robåt. Etter hvert kom det flere herrebad og damebad, også til arbeiderklassen, noe som skulle hjelpe på problemet med «Den forargelige Bading hist og her».

Badene forsvant dessverre utover 1900-tallet som følge av at Bjørvika og indre Oslofjord ble dominert av skips-og biltrafikk. Det forurensede vannet ble mindre attraktivt å dyppe kroppen i, og Osloboerne trakk ut mot øyene og lengre ut i fjorden for å ta en svømmetur.

Badekultur i Bjørvika nå

Etter storstilt opprydding i hele indre Oslofjord er fjorden blitt friskmeldt. Badevannet i Bjørvika har blitt renere, badebryggene flere og Osloboerne flokker igjen til området for å ta et forfriskende bad – sommer som vinter. Sørenga syder med badeglade på sommeren og utenfor den tradisjonelle badesesongen har de mange badstuflåtene langs havnepromenaden blitt svært populære. Disse flåtene kan man leie med familie, venner og kolleger eller besøke via drop-in. De tøffeste blant oss har blitt helårsbadere og på vinteren kan man se dem i det iskalde vannet før de skynder seg inn i de dampende badstuene for å få igjen varmen.

Det offisielle Bjørvika-badetøyet.

Med tanke på Bjørvikas historiske og moderne badekultur ble det naturlig for utbygger Oslo S Utvikling (OSU) å designe et eget offisielt Bjørvika-badetøy. Oslo har fått internasjonal oppmerksomhet for den nye kulturen som vokser frem langs fjordkanten. Muligheten til å ta seg et bad og sitte i badstue før jobb, som en forfriskende start på dagen, finnes ikke mange andre steder i verden.

Badedrakten, badeshortsen og badehåndkleet er inspirert av Oslofjorden, iskaldt vann, dampende badstuer og arkitektur, og er designet av Holzweiler.

Badetøyet er eksklusivt – kun et fåtall av badetøyet og håndklær er blitt produsert, men kjøper du leilighet i området skal du ikke bli overasket om du får en flott velkomstgave!

Fotokred: Simon Skreddernes