Fra havnelager til hjertet i fjordbyen

10 år med boligutvikling i Bjørvika

Fjordby eller havneby? I årevis diskuterte Oslos politikere fremtidsutsiktene for sjøfronten i hovedstaden. Et historisk vedtak ble endelig fattet fra bystyret 19. januar 2000, nå 20 år tilbake i tid: Fjorbystrategien var et faktum.

Fjordby for folket

En 10 kilometer lang sjøfront med tidligere havneområder ble frigjort til byutvikling. Dermed var grunnen lagt for at området der by møter fjord skulle gis tilbake til folket.

En ny del av byen tar form

For Bjørvikas del skjøt utviklingen fart noen år senere da planene for Barcode tok form. Og det virkelige løftet kom da den endelige Fjordbyplanen ble vedtatt i 2008. Når vi skriver 2020, har rundt ti år med boligutvikling ved fjorden gitt husrom til tusenvis av byentusiaster. 2020 var en milepæl, hvor store deler av Bjørvika åpnet for publikum, blant annet delområdet Bispevika nord.

Containerhavn blir levende nytt sentrum

Når man betrakter bildene av trafikkmaskinen og lagringsområdene ved havna fra 2004, er det lite som tyder på at Bjørvika skulle bli et pulserende hjerte i sentrum av hovedstaden. Ti år senere var imidlertid både Operaen og Barcode-rekken på plass. Og 15 år senere har bebyggelsen tatt form helt ned til fjordkanten i Bjørvika.

2004/2014/2019: Fra trafikkmaskin og havnelager i 2004, via Barcode i 2014 til blomstrende byliv ned mot fjordkanten i 2020.


Fra omstridt til utsolgt

Barcode, som i begynnelsen møtte motstand på grunn av uvant arkitektur og høyhusform, ble snart et symbol på det nye Oslo som flere og flere satt pris på. Dette gjaldt og gjelder også de hundrevis av familiene som flyttet inn i Barcode-leiligheter med utsikt over både fjorden og sentrum. Som en av beboerne uttrykker det: Bjørvika er det nærmeste du kommer en metropolfølelse i Norge.

Metropolfølelsen i Oslo: Barcode er ikke bare hjem for hundrevis og kontorlokaler for tusenvis av Oslofolk, men også et arkitektonisk symbol som blir lagt merke til langt utenfor landets grenser.


Fjordboliger, kultursentrum og gastronomi i verdensklasse

2020 vil bli året da veldig mange får øynene opp for den enorme utviklingen som har foregått i Bjørvika de siste ti årene. I løpet av våren får Operaen følge av Deichman og Munchmuseet, slik at tre av landets viktigste kulturattraksjoner samles ved fjordkanten i Bjørvika. Samtidig flytter hundrevis av beboere inn i nye leiligheter mellom Barcode og fjorden. Nabolaget, sykkel- og gågater og grønne uteområder fylles med nytt byliv. Som topping på kransekaken, flytter Maaemo, en av verdens beste trestjerners restauranter inn i Bjørvika, og blir spydspissen i et allerede rikt utvalg av serveringssteder.

Nytt naobolag knytter Bjørvika sammen med Sørenga

Rett ved fjordkanten dukker det nå opp ni nye leilighetshus kledd i karakteristisk skifer fra Oppdal. Med fjorden ledet inn i kanaler mellom husene, er boligene i Vannkunsten plassert i det man på eiendomssjargong kaller indrefileten i Bjørvika. Vannkunsten er ett av de første boligprosjektene den nye administrerende direktøren Synnøve Lyssand Sandberg i Oslo S Utvikling er med på å sluttføre.

– Vi er i ferd med å skape Norges mest attraktive nabolag, både for beboere og næringsliv, sier Lyssand Sandberg, som representerer en av de største utviklerne i Bjørvika.

I årene frem mot 2025 skal Oslo S Utvikling knytte Sørenga sammen med resten av byen ved å ferdigstille utbyggingen av området mellom Barcode og Sørenga.

– Det er et fantastisk privelegium å bidra til å skape liv i en ny del av byen vår. Det er fra nå i 2020 og fremover helheten i Bjørvika virkelig begynner å ta form, sier Lyssand Sandberg.